Monday, August 10, 2015

Eid 2015

Halu halu you alls!
 
Dah nak habis Syawal baru menyempat nak update blog.
 
So raya tahun ni all in all I can say was celebrated in moderation because of various factors. And for the first time ever, our family celebrated the morning of 1st Syawal in our home in Shah Alam! My brother had to work during raya for the past 3 years so this year we thought we might as well raya with him in the morning and later at noon took off for our hometown in Perak.
 
So that morning after light breakfast we went to perform solat sunat Aidilfitri at the surau in our perumahan. Then balik rumah salam2, sesi memberi dan menerima duit raya, sesi bergambar, sambung makan lagi and around noon bertolak ke kampung.
 
Pengalaman beraya dkt bandar? Hmm mcm krik krik sikit la sbb takda orang. Tapi best la traffic smooth ;p Apa2 pun, benda paling best is because we get to raya together, the whole family united. Sebelum balik kampung sempat Facetime video call dgn uncle aunty cousins atuk nenek di kampung :')
 
Raya kedua dan seterusnya busy melayan tetamu. This year tak cukup tenaga kerja di dapur T_T Ada my aunty sorang and myself menggagahkan diri bekerja di dapur during our nenek's open house. Fuyoo memang penat. By the end of the day, tidur lena macam tak nak bangun.
 
Tapi itulah, raya pertama berbaju kurung, lps tu takda maknanya lagi. Pakai blouse dgn seluar sbb nak menyingsing lengan cuci pinggan. Sedih sikit la tak dapat nak berbual sangat dgn tetamu tapi takpalah. Sis redho.
 
Here are some pics (first day of raya je ada gambar).
 
As you can see, this year, similar to most of the previous years, we do not colour-coordinate. Because we're cool like that hehh.

My momma :3

 Still dapat duit raya from them even at this age huhuhu ^_^
 
Siblings selfie

Ambik view ala2 kampung gitu. Boleh la daripada takda ye dok :D


0 comments: